Träkunskap

Trä är ett levande material som följer våra naturlagar, och det krävs både erfarenhet och yrkesskicklighet för att kunna skilja ett korrekt tillverkat parkettgolv från en som inte uppfyller våra höga kvalitetskrav. Även små skillnader i kvalitet kan ha stor betydelse för hur ett massivt trägolv behåller sin funktion och skönhet under många decennier. Här är några viktiga aspekter att tänka på när man tillverkar massiva trägolv av högsta kvalitet. 

Träslagets Egenskaper på Golvet 

För att det färdiga golvet ska uppfylla de krav som ställs är det viktigt att beakta de olika träslagens egenskaper. Ek, ask, körsbär och lönn är exempel på slitstarka träslag som lämpar sig väl för miljöer med hög slitage. Björk, å sin sida, är mjukare och bör användas i utrymmen som inte belastas lika hårt. Bok är något mjukare än ek men betraktas ändå som slitstarkt. Dock är bok mer känsligt för klimatförändringar och rör sig oftare mellan vinter och sommar, vilket gör att det är kritiskt att fuktkvoten hålls på rätt nivå. 

Det finns även tillverkare som arbetar med parkett av exotiska träslag. Dessa kan erbjuda inte bara vackra utseenden utan även extrem hårdhet. Men det är värt att notera att det inte finns något behov av mer slitstarka träslag än ek och ask, som redan erbjuder utmärkt motståndskraft mot slitage under lång tid. 

Åtta viktiga egenskaper för ett BURSERYD äkta parkettgolv 

1. Fuktkvot/torkning

För att parketten skall klara klimatsvängningarna mellan torra vintrar och fuktiga somrar måste parkettstaven torkas till en specifik fuktkvot. I Sverige skall denna kvot vara 7% (±1%). Om fuktkvoten är högre kommer parketten att krympa och är den lägre expanderar materialet.

2. Passform

Staven skall vara lätt fasad för att garantera att det blir tätt mellan stavarna.

3. Rakhet

En speciell tillverkningsteknik krävs för att kunna garantera stavens rakhet. En rak stav är en grundförutsättning för ett fullgott resultat.

4. Råvaran

Utan full kontroll av träråvaran riskerar man att få ojämn kvalitet. Därför skall råvaran komma från ett fåtal kända leverantörer.

6. Kupning

Parkettstaven skall ha en korrekt urfräsning på undersidan för att eliminera risken för kupning.

5. Toleranser

Stor noggrannhet vid tillverkningen är viktigt för att toleranserna på staven skall bli så minimala som möjligt när det gäller rätvinkel, längd, bredd och tjocklek. En stav som inte håller tillräckligt låga toleransvärden är i princip omöjlig att mönsterlägga.

7. Not/spånt

Passformen på not och spont är mycket viktig. Dels för att undvika golvknarr men även för att garantera en jämn yta. Toleransen för Burserydstaven är ca 0,1 mm mellan not och spånt.

8. Emballage

För att garantera bibehållen fuktkvot samt skydda staven krävs ett kraftigt, lufttätt emballage. Vi använder oss av en kraftig krympplast.

9. Sortering

Många bedömningskriterier blir inte riktigt synliga förrän efter ytbehandling, vilket kräver stor skicklighet och erfarenhet.